image_insights_targetting_interference_with_aim_photoshop

Οι ραδιο-παρεμβολές είναι παντού. Τα GSM, LTE, ραδιοκύματα FM, επικοινωνίες VHF/UHF, Wi-Fi, δορυφορικά τηλέφωνα και σήματα GNSS ανταγωνίζονται για ένα πεπερασμένο χώρο σε ένα ήδη αρκετά «πυκνοκατοικημένο» ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

Η αδυναμία των σημάτων GNSS, τα καθιστά αρκετά ευπαθή σε παρεμβολές στη ραδιοσυχνότητα, κάτι το οποίο επηρεάζει άμεσα την ποιότητα των μετρήσεων και την αξιοπιστία του προσδιορισμού θέσης. Ακόμα και οι συχνότητες των GNSS, οι οποίες προστατεύονται νομικά για στρατιωτική και πολιτική χρήση πλοήγησης, δεν είναι απρόσβλητες.

Αυτές οι διαταραχές είναι συνήθως πολύ ασθενείς και ο δέκτης GNSS είναι ικανός να εξάγει τα απαραίτητα δεδομένα από το σήμα GNSS. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις, όπου το αποτέλεσμα της παρεμβολής είναι πιο εμφανές.

Για παράδειγμα, η ραδιοπλοήγηση, που βοηθάει την πλοήγηση και προσγείωση των αεροσκαφών, μοιράζεται το ίδιο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα με ένα από τα σήματα του GNSS. Η L5, η οποία έχει ως κεντρική συχνότητα τα 1176.45MHz, χρησιμοποιείται επίσης από τα Distance Measuring Equipment (DME) και Tactical Air Navigation (TACAN). Αυτοί οι ραδιοφάροι, βρίσκονται σε περιοχές γύρω από αεροδρόμια και εκπέμπουν υψηλής ισχύος ραδιοπαλμούς, οι οποίοι μπορούν να διαταράξουν τους δέκτες GNSS στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιούσουν τα σήματα GPS και Galileo.

Η Septentrio προσέχει ιδιαίτερα το θέμα των παρεμβολών κατά τον σχεδιασμό των προϊόντων της. Δουλεύοντας με τους πελάτες επί σειρά ετών για να επιλύσει πραγματικά προβλήματα, η Septentrio έχει αναπτύξει το Advanced Interference Mitigation (AIM+). Οι αλγόριθμοι αυτοί, εξουδετερώνουν την επίδραση των παρεμβολών. Το AIM+ περιλαμβάνεται σε όλους τους δέκτες της Septentrio, συμπεριλαμβανομένου του νέο δέκτη αναφοράς, PolaRx5.

Το AIM+ ελαχιστοποιεί την επίδραση των παρεμβολών στα Continuous Wave (CW) και Narrowband στην απόδοση του δέκτη. Στο στάδιο της αναγνώρισης, το προσαρμοστικό φίλτρο αποκοπής συνεχώς σαρώνει τα εισερχόμενα σήματα για σημάδια παρεμβολής. Όταν ανιχνεύεται παρεμβολή, το σήμα επεξεργάζεται ψηφιακά, έτσι ώστε η παρεμβολή να παρεμποδιστεί.

Ένα στοιχείο κλειδί του AIM+ είναι τα προσαρμοστικά φίλτρα αποκοπής που στοχεύουν και εξαλείφουν τις παρεμβολές narrowband στην απόδοση του δέκτη.

image_aim_interference_insights

Σχηματική απεικόνιση του προσαρμοστικού φίλτρου αποκοπής

Το AIM+ μπορεί να περιέχει ένα ή περισσότερα προσαρμοστικά φίλτρα αποκοπής, ανάλογα με τον τύπο του δέκτη. Ο πυρήνας του προσαρμοστικού φίλτρου αποκοπής είναι ένα ψηφιακό φίλτρο με ρυθμιζόμενη κεντρική συχνότητα. Μόλις ανιχνευτεί μια παρεμβολή, ένας ελεγχόμενος από το λογισμικό διακόπτης, κατευθύνει το φιλτραρισμένο σήμα στη μηχανή επεξεργασίας σήματος, αντί για το εισερχόμενο σήμα (στάδιο παρεμπόδισης). Κατά το στάδιο της παρεμπόδισης, το εύρος φάσματος του φίλτρου περιορίζεται και η κεντρική συχνότητα συντονίζεται με ακρίβεια. Η διαδικασία της λειτουργίας του φίλτρου αποκοπής, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού τους εύρους φάσματος και της κεντρικής συνχνότητας, είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Αν απαιτείται, μπορεί να γίνει χειροκίνητη λειτουργία από το χρήστη.

Η Septentrio κέρδισε πρόσφατα ένα διαγωνισμό για να γίνει «ο επιθυμητός προμηθευτής σταθμών αναφοράς» στην UNAVCO. Σχετικά με τα test που έκανε η UNAVCO στο PolaRx και στα ανταγωνιστικά προϊόντα, αναφέρει τα εξής:

Η ρύθμιση του φίλτρου αποκοπής για τη μείωση των παρεμβολών ήταν επαρκώς τεκμηριωμένη και το αποτέλεσμα του φίλτρου ήταν εμφανές στο λογισμικό ελέγχου. Η λειτουργία της θέασης φάσματος μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να αναγνωρίσουν γρήγορα τις πηγές θορύβου στις ραδιοσυχνότητες και να τις ελαχιστοποιήσουν χρησιμοποιώντας τα ενσωματωμένα εργαλεία.

Πηγή: Septentrio